Een aantal maanden geleden maakte ik de switch van traditioneel wasmiddel naar een natuurlijk, ecologisch wasmiddel. En dat zijn, zoals je al kan raden, wasnoten! In deze blogpost vertel ik je waarom ik dat deed. Je komt ook te weten wat wasnoten zijn en hoe je ze gebruikt.

Wassen met wasnoten

Allergisch aan parfum

Een tweetal jaar geleden ontdekte ik dat ik allergisch was aan parfum. Ik had namelijk last van droge plekjes op mijn huid (eczeem), dus besloot ik naar de dermatoloog te gaan. Na een allergietest bleek ik allergisch te zijn voor parfum en alle chemische afgeleiden van die stof.

Ik kreeg van de dermatoloog een hele lijst van producten mee die ik wel nog mocht gebruiken (bijna allemaal van de apotheek). En de boodschap dat ik veel cadeautjes zou mogen geven… want in bijna alle bad- en schoonheidsproducten is er parfum aanwezig. Ik heb al mijn douche- en badproducten, zoals shampoo, conditioner, douchegel, al mijn productjes van de Rituals, allemaal weggegeven aan vrienden en familie. Lichtpuntje: zij waren er erg blij mee!

Maar daar eindigde het niet. Ik moest namelijk ook alle producten die ik gebruik om mijn huis schoon te maken, vervangen. Lees: alle producten die parfum bevatten en in aanraking komen met mijn huid. Wat dus neerkomt op praktisch alle producten die je gebruikt in je huis, van allesreiniger tot wasmiddel.

Wassen met wasnoten

Wat zijn wasnoten? Pro en contra

Voor traditioneel wasmiddel bestaat er een parfumvrij alternatief, namelijk wasnoten.

Wasnoten zijn de omhulsels van de bessen van de ‘Sapindus Genus’ boom. Deze omhulsels bevatten ‘saponine’, een stofje dat vrijkomt wanneer het in contact komt met water en als zeep fungeert.

Buiten het feit dat ze geen parfum bevatten, hebben wasnoten veel andere voordelen. De grootste voordelen som ik hieronder voor je op.

Wassen met wasnoten

De 6 voordelen van wasnoten:

 1. Milieuvriendelijk
  Er zitten geen chemicaliën in wasnoten, wat goed is voor het milieu. Alle chemicaliën die je gebruikt in huis, vinden namelijk hun weg naar het milieu doordat ze in het grondwater terechtkomen.
 2. Allergievriendelijk
  Wasnoten zijn een natuurlijk product en bevatten geen allergenen. Mensen met een gevoelige huid kunnen dus op beide oren slapen.
 3. Composteerbaar
  Wanneer je wasnoten opgebruikt zijn (na 4 keer wassen), kan je ze gewoon in de compostbak of de groene vuilbak gooien. Met wasnoten heb je dus zo goed als geen afval. Je spaart daarnaast ook een massa plastic verpakking uit van al dat wasmiddel dat je niet meer koopt.
 4. Vegan en cruelty-free
  Voor het produceren van wasnoten worden geen dierproeven gedaan. Het is ook vegan, want het is een puur plantaardig product, zonder dierlijke ingrediënten. Deze twee (vegan en cruelty-free) gaan ook wel hand in hand.
 5. Goedkoop
  Ik kocht 1 kilo wasnoten voor 16,95 euro. Daarmee kan je 330 wasmachines laten draaien. Dat komt neer op afgerond 0,05 euro per wasbeurt. Traditioneel wasmiddel gaat veel minder lang mee en heeft een hogere kost per wasbeurt.
 6. Het verwijdert vlekken
  Je was is even proper wanneer je wasnoten gebruikt dan wanneer je een klassiek wasproduct gebruikt. Het verwijdert vlekken en maakt je was proper en fris.
Wassen met wasnoten

Natuurlijk zijn wasnoten ook niet perfect. Er zijn enkele nadelen die nuttig zijn om te weten.

De 3 “nadelen” van wasnoten:

 1. Witte was wordt iets grauwer
  De witte was wordt na verloop van tijd een beetje grauwer. Gelukkig is hier een oplossing voor. Om te vermijden dat je witte was grauw wordt, kan je 1 eetlepel natrium-percarbonaat (ook verkrijgbaar bij Kudzu) toevoegen in het vakje voor wasmiddel in je wasmachine. Deze stof is werkzaam vanaf een temperatuur van 40°C.
 2. Vlekken verwijderen
  Sommige mensen – dat heb ik gelezen in recensies – hebben ondervonden dat wasnoten soms niet altijd volstaan om hardnekkige vlekken te verwijderen. Wil je gekleurde vlekken verwijderen op je witte was, dan voeg je 2 eetlepels percarbonaat toe. Om je was te laten weken vooraleer te wassen, gebruik je 1 eetlepel percarbonaat in een sopje lauw water. Daarna was je het kledingstuk op het normale wasprogramma.Wat ook kan helpen tegen vlekken is “het citroentje“. Even het kledingstuk nat maken en het citroentje er op wrijven. Dan gewoon wassen in de machine. Opgelet met lichte stoffen, het citroentje kan gele vlekken achterlaten.
 3. Geurloos
  Wasnoten geven geen geur af. Dat is op zich geen probleem, maar het zou kunnen dat je toch graag hebt dat je was een lekkere geur heeft. In dat geval kan je zelf een geurtje toevoegen door etherische olie (bv. lavendel of munt) toe te voegen in het vakje waar je normaal wasverzachter in doet.
Wassen met wasnoten

Hoe gebruik je wasnoten?

Afhankelijk van de hardheid van het water en de vuilheid van je kledij, moet je meer of minder wasnoten gebruiken. De hardheid van het water kan je gemakkelijk opzoeken op het internet. In deze tabel zie je hoeveel wasnoten je moet gebruiken:

Doe de wasnoten in het katoenen zakje dat erbij geleverd is en gooi bovenop je was in de wastrommel. Na gebruik haal je de noten uit het zakje en laat je ze drogen. Zorg ervoor dat de noten goed uitgespreid open liggen om goed te kunnen drogen.

Na 4 wasbeurten, gooi je de wasnoten in de GFT-vuilbak of in de composthoop of -bak.

Wassen met wasnoten

Azijn als wasverzachter

Wasverzachter gebruik ik niet, omdat er ook veel chemicaliën in zitten en omdat alle wasverzachters parfum bevatten. Bovendien zouden je wasmachine én je kleren er sneller door verslijten. Wasverzachter is a no-no.

Ik gebruik een scheutje azijn als vervanging voor wasverzachter. Heb geen schrik van de vieze geur. Die wordt er uit gespoeld en je ruikt er niks meer van als je kleren droog zijn. Bovendien zorgt azijn ervoor dat je was zacht is wanneer hij uit de machine komt.

Als je azijn gebruikt, zou je wasmachine zelfs langer meegaan. Dat komt doordat azijn een goed middel is tegen kalkaanslag. Bovendien is het een natuurlijk product, dus je helpt er niet alleen je wasmachine mee, maar ook het milieu.

Waar vind ik deze producten?

 • Wasnoten koop ik bij Kudzu. Je hebt keuze tussen 1 kg en 0,3 kg. Ik vind ze daar het goedkoopst. Als jij ze goedkoper vindt, laat het me dan zeker weten! 🙂
 • Ook natrium-percarbonaat, of percarbonaat, vind je bij Kudzu.
 • Azijn is te koop in elke supermarkt. In de Aldi kost dit bijvoorbeeld maar 0,49 euro.
 • Etherische olie (bv. munt of lavendel) koop ik persoonlijk bij Herbacos, maar vind je ook bij Holland & Barrett en in je lokale biowinkel.
Wassen met wasnoten

Samengevat, volg deze 6 stappen!

 1. Koop wasnoten, percarbonaat en azijn. Koop eventueel een geurtje (etherische olie) als je lekker geurende was wil.
 2. Vul een katoenen zakje (meegeleverd bij de wasnoten van EcoZone) met de juiste hoeveelheid wasnoten en gooi dit in je wastrommel.
 3. Doe in het wasverzachter-vakje een scheutje azijn en enkele druppeltjes etherische olie.
 4. Laat de wasmachine draaien op het normale programma.
 5. Haal de was uit en laat de wasnoten drogen.
 6. Na 4 keer wassen, recycleer de wasnoten in de GFT-bak of op de composthoop.
Wassen met wasnoten

2 Replies to “Wassen met wasnoten”

 1. Hey Josephine,
  Die wasnoten kan je ook bij ons ‘ go nuts’ kopen. We hebben verschillende verkooppunten ook in zelfpluktuin Rawijs, Lochristi. Wij verkopen ze vrijwillig waarbij de winst gaat naar Pasparou (plattelandsproject in Malawi). En ze zijn goedkoper dan bij Kudzu! 500 gr: 6 euro. Wees dus welkom 😉 http://go-nuts.eu/
  Leuke website heb je gemaakt! Proficiat!

  Liked by 1 persoon

  1. Dank je! Aha, dat is goed om te weten 👍🏻 Als mijn wasnoten op zijn (binnen een paar jaar wel pas denk ik want ik heb een grote zak ☺️) dan koop ik ze daar!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Op Groen Geluk

Mijn zoektocht naar een groener, duurzaam en gezond leven.

Flaubert's Carrot

over zo'n beetje vanalles

Annabella's Foodblog

Voor de lekkerste bak recepten!

Loesje Zaakjes

Persoonlijke, groene blog

%d bloggers liken dit: