In heel veel kuisproducten zitten schadelijke chemicaliën, die slecht zijn voor het milieu en je gezondheid. De producten die je in huis gebruikt, komen ook in aanraking met je huid. Dus ben ik begonnen met mijn eigen kuisproducten te maken. Niet alleen is het zeer gemakkelijk om te maken, maar het is ook in veel gevallen goedkoop en low-waste.

img_0439.jpg

Zo heb ik onlangs mijn eigen allesreiniger gemaakt. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is azijn, etherische olie (EO) van lavendel en water. Een fles azijn kost minder dan een euro in de winkel. Een flesje EO kost 3 à 4 euro, maar daar doe je echt zeer lang mee en het heeft geen vervaldatum. (Ik gebruik azijn en EO van lavendel trouwens ook in de wasmachine, maar hierover vertel ik later meer!)

Deze DIY allesreiniger is absoluut mijn topproduct, omdat ik kan gebruiken om praktisch heel mijn huis mee te kuisen. Maar het vaste plekje bij ons in huis is de keuken. Ik maak er een gewoonte van om hiermee elke avond het keukenblad te kuisen.

Zin om er ook een te maken? Lees hieronder hoe je dat doet.

Wat heb je nodig?

  • lavendel EO 10 druppels
  • helft water (uit de kraan)
  • helft azijn
  • een fles met spraydop (bijvoorbeeld van een allesreiniger die opgebruikt is)

Waar haal je de ingrediënten?

EO van lavendel kan je kopen in elke biowinkel, maar ook in de Holland & Barrett, of zoals mij in de Herbacos (winkel in Gent of webshop).

Azijn kan je kopen in praktisch elke supermarkt. Het is normaal gezien zeer goedkoop. Ga bijvoorbeeld eens naar de Aldi hiervoor. De mijne komt uit de Delhaize (en is uit glas, dus uitgezonderd het dopje is die wel plasticvrij).

Een fles met spraydop kan je recupereren van een oude fles die leeg is, of je kan een nieuwe fles kopen. De fles die je hier op de foto ziet, komt uit de Herbacos.

Hoe maak je het?

  1. Vul de fles met de helft azijn en de helft water.
  2. Doe er 10 druppels EO van lavendel bij.

Hoe gebruik je het?

Je kan deze allesreiniger gebruiken op alle opervlakken. Sprayen, en afvegen met een vochtig microvezeldoekje. Ik kuis hiermee mijn keukenblad, de keukenkasten, de deurklinken, de tafel, de douche, de kraantjes, de lavabo’s, wc-bril, enzovoort. De azijn heeft een ontkalkende en reinigende werking. De lavendel zorgt ook voor reiniging door zijn antibacteriële eigenschappen.

Veel kuisplezier! 🙂

IMG_0434

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Op Groen Geluk

Mijn zoektocht naar een groener, duurzaam en gezond leven.

Flaubert's Carrot

over zo'n beetje vanalles

Annabella's Foodblog

Voor de lekkerste bak recepten!

Loesje Zaakjes

Persoonlijke, groene blog

%d bloggers liken dit: