Door veganist te worden heb ik ervaren dat er wel een aantal struggles zijn waar je in het begin mee te maken krijgt. Om je hierbij te helpen, heb ik enkele tips en tricks op een rijtje gezet voor jou!

Dit zijn zaken die voor mij werken of gewerkt hebben. Dat betekent niet dat je het ermee eens hoeft te zijn of dat dit DΓ‰ handleiding is. Het doel van deze post is om vrijblijvende tips te geven om veganisme laagdrempeliger te maken. πŸ’š Ik wil niemand pushen in een bepaalde richting. Vegan word je niet voor iemand anders (behalve dan voor de dieren). Dat doe je uit eigen motivatie.

Tips & Tricks

1. Go slow

Veganist worden doe je niet overnight. Er zijn mensen die wΓ©l van de ene op de andere dag alle dierlijke producten schrappen, maar dat lijkt mij niet de beste optie. Je riskeert om veel honger te hebben in het begin, omdat je nog niet goed weet wat je nog kan eten. Daarom is mijn eerste en belangrijkste tip: Doe het op je eigen tempo. Vind je het niet leuk om direct alle dierlijke producten te schrappen, dan is dat helemaal okΓ©. Je kan beginnen met 1 ding te schrappen uit je voeding, zoals koemelk, yoghurt, eieren, vlees, vis, snoepjes met gelatine erin, enzovoort. Stap voor stap kom je er wel, en elke stap is er een in de goeie richting. πŸ™‚

2. Bekijk een documentaire

Bekijk eens een film Γ  la “Earthlings”, “Cowspiracy”, “What the health” en “Forks over knives” – die staan op Netflix. Ikzelf heb naar Cowspiracy gekeken en dit heeft nog meer dan voordien mijn ogen geopend. Het was wel redelijk heavy, daarom heb ik de moed nog niet gehad om naar andere documentaires te kijken. Ze worden echter heel sterk aangeprezen dus ze staan nog op mijn to do lijst. (Langs de andere kant is er ook wel wat kritiek op een aantal van deze films, omdat ze soms wat overdreven zijn op bepaalde vlakken. Nochtans denk ik dat de basisgedachte wel grotendeels klopt.) Wat me naadloos overbrengt in de derde tip:

3. Je hoeft (nog) niet alles te weten

Je hoeft niet alles al te weten om veganist te worden. Misschien zal je merken dat je omgeving met vragen zit, maar het is okΓ© om geen pasklaar antwoord te hebben. Je bent Google niet πŸ™‚ Langzamerhand ga je ook meer en meer informatie over veganisme lezen, waardoor je op meer vragen een antwoord kan geven.

Het antwoord dat ik in het begin gaf op de vraag “Waarom ben je vegan geworden?”, is “Ik zag geen redenen meer om het niet te doen.” Dit antwoord geef ik nu nog, want het is ook zo. Als veganist heb je namelijk alleen maar een positief effect op je gezondheid, het milieu en verklein je het dierenleed in de wereld. Win-win-win! Natuurlijk heb ik ondertussen ook meer genuanceerde antwoorden op van die vragen. Maar ook al kan je niet perfect op alle vragen antwoorden, dan is dat ook niet erg. Het belangrijkste is dat je weet waarom je het doet.

4. Doe het om de juiste redenen

Er zijn veel redenen waarom je veganist kan worden, maar het is belangrijk dat je voor jezelf goed weet waarvoor je het doet. Je eigen intrinsieke motivatie zal ervoor zorgen dat je het volhoudt. Je zal het dan niet meer zien als een opoffering, maar als een bewuste en positieve keuze. Het is niet iets dat je niet “mag” eten, maar je kiest ervoor om het niet te eten.

5. Zoek online communities

Omdat veganisten geen offline gemeenschap hebben, is het slim om online communities te zoeken. Zo ben ik bijvoorbeeld lid van een aantal facebookgroepen, waar ik terecht kan met al mijn vragen. Daarnaast volg ik op Instagram andere vegans die me inspireren. Tenslotte ben ik geabonneerd op de nieuwsbrief van andere vegan blogs en volg ik enkele YouTube-kanalen. Receptenvideo’s zijn mijn ultieme inspiratie. Het kan ook interessant zijn om dierenrechtenactivisten te volgen op sociale media – iemand die erg interessante dingen doet is bijvoorbeeld James Aspey. Zo zal je snel merken dat je er niet alleen voor staat.

Ondanks deze online communities, heb ik zelf niet het gevoel dat ik deel uitmaak van een gemeenschap. Ik eet gewoon geen dieren. Dat wil nog niet zeggen dat ik dan een deel ben van de “vegan community”. Misschien wel online, maar niet offline. Ik kom in het dagelijkse leven bijna nooit een andere veganist tegen. πŸ˜› (jammer genoeg)

6. Ontdek de vegan versie van je lievelingseten

Of je lievelingskost nu spaghetti, macaroni, WAP, fish sticks met spinazie of biefstuk friet is… Je kan er een vegan versie van maken! De truc is om de naam van het gerecht op te zoeken met het woord “vegan” ervoor. Je leven werd net zoveel eenvoudiger. You’re welcome πŸ™πŸ»

Waar heb jij het moeilijk mee als beginnende (eventueel flexi-)veganist? Laat het me weten in de comments.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Op Groen Geluk

Mijn zoektocht naar een groener, duurzaam en gezond leven.

Flaubert's Carrot

over zo'n beetje vanalles

Annabella's Foodblog

Voor de lekkerste bak recepten!

Loesje Zaakjes

Persoonlijke, groene blog

%d bloggers liken dit: